Ελληνικά

Συνέδρειο Πολυγλωσσών Θεσσαλονίκης 2016Να προτείνετε μια διόρθωση, επιλέξετε μια συγκεκριμένη λέξη ή ένα μπλοκ κειμένου

Συνέδρειο Πολυγλωσσών Θεσσαλονίκη

Καλημέρα σε όλους. Είμαι ο Δημήτρης. Δεν βλέπω ώρα να φτάσω στη Θεσσαλονίκη και να συμμετέχω στο συνέδρειο πολυγλωσσών. Είμαι ομογενής και Έλληνας πολίτης που έμεινα στην Ελλάδα μόλις περίπου δέκα χρόνια (στην Αθήνα και στην Αργολίδα). Τώρα μένω στο Οσλο. Ξέρω ότι δεν πρόκειται να μιλάω ή να γράφω τα ελληνικά τόσα καλά σαν αυτούς που μεγάλωσαν στην Ελλάδα αλλά μ’αρεσει να κάνω πρακτική και αφού διάβασα ότι πολύ από αυτούς που θα συμμετέχουν στο Συνέδριο Πολυγλωσσών θέλουν να μάθουν ελληνικά γιατί όχι να γράψω στα ελληνικά για το θέμα των αξιοθέατων και εστιατορίων της Θεσσαλονίκης;

Έχω πάει στη θεσσαλονίκη μόνο μια φορά, το 1999 όταν είχε και την ευκαιρία να επισκέψω το Αγίον Όρος. Φέτος είναι η πρώτη φωρά που συμμετέχω σε ένα τέτοιο συνέδριο. Αλλά προηγούμενος είχα πάει δυο φορές στο Βερολίνο στη συγκέντρωση πολυγλωσσών εκεί. Φέτος ήμουν και υπεύθυνος για τους χορηγούς για την συγκέντρωση.

Έχω κλήσει ήδη ένα διαμέρισμα στο AirBnB. Δεν είναι πολύ κοντά στο Μέγαρο Μουζικής…μάλλον περίπου 20-30 λεπτά με τα πόδια. Θα φτάσω την Παρασκευή και θα μείνω μέχρι τη Δευτέρα. Άρα δεν έχω πολυ χρόνο πριν ή μετά από το συνέδριο στην πόλη.

Οσον αφορά το που να τρώμε στη Θεσσαλονίκη, βλέπω στο Trip Advisor ότι έχει τα εξής στέκια και εστιατόρια κοντά στο Μέγαρο Μουζικής: Αλέα Καφέ, Habanera, μπιζ μπιζε Μεζεδοπωλείο, Cafe Le Monde, και Thria (μου φαίνεται πολυ νόστιμο το χταπόδι στη φωτογραφία). Υπάρχει κάποιος αναγνώστης εδώ που έχει πάει σε κάποιο από αυτά τα μέρη; Αν ναι, μπορείτε να μας πούνε την γνώμη σας;

Οσον αφορά τα αξιοθέατα, υπάρχει και μια ιστοσελίδα στα ελληνικά (taxidologio)  με πολλές πληροφορίες για τη Θεσσαλονίκη. Τα περισσότερα από τα αξιοθέατα έχω δει το 1999, παραδείγματος χάριν περπατούσα στην πανέμορφη Πλατεία Αριστοτέλους που απέχει τέσσερα χιλιόμετρα από το Μέγαρο Μουσικής. Ο Άγιος Δημήτριος είναι ο προστάτης μου και ο προστάτης της Θεσσαλονίκης. βέβαια δεν θα είχε χάσει την ευκαιρία να επισκέψω τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Οι Δημήτρηδες γιορτάζουν τις 26 Οκτωβρίου και όσοι θα είναι στην Θεσσαλονίκη θα δούνε ότι όλη η πόλη γιορτάζει και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν δουλεύουν και οι τράπεζες και πολλά μαγαζιά δεν ανοίγουν.

Τις 28 Οκτώβριου είναι μια εθνική γιορτή στην Ελλάδα. Είναι η μέρα που οι Έλληνες είπαν ‘όχι’ στο Mussolini που ήθελε την άδεια προκειμένου να στείλει ιταλικά στρατεύματα στην Ελλαδα. Βέβαια μετά ήρθαν οι ναζιστές με Panzer από την Βουλγαρία και η Ελλαδα ήταν υπό κατοχή, αλλά αυτή είναι άλλη ιστορία. Στο seleo.gr έχει το πρόγραμμα του 2015 για τις δυο γιορτές. Ρήξτε μια ματιά να μάθετε λίγο για το πως γιορτάζουν οι Θεσσαλονικείς.

Αλλά αξιοθέατα στη Θεσσαλονίκη είναι:

Ο Λευκός Πύργος, που είναι περίπου 3,4 χλ απόστασης από το Μέγαρο Μουσικής. Ουσιαστικά, έχουμε τα περισσότερα αξιοθέατα στην ίδια περιοχή. Είναι λίγο πριν την Πλατεία Αριστοτέλους, μέχρι και η Αψίδα του Γαλερίου είναι μόνο λίγο πιο πέρα.

Η Άνω Πόλη είναι μια περιοχή με τα Βυζαντινά τείχη και έχει θέα. Η Θεσσαλονίκη έπαθε μια πυρκαγιά το 1917 και ευτηχώς αυτή η περιοχή δεν καταστράφηκε σαν πολλές περιοχές της πόλης. Δεν είναι παρά ένα χιλιόμετρο πιο πέρα στο λόφο από την Πλατεία.

Αν θέλετε να πιάστε ένα ουζάκι, ρακί, ή τσίπουρο να ακούστε δυο περίφημα τραγούδια για τη Θεσσαλονίκη, ακούστε την “Ομορφη Θεσσαλονίκη” και το “Μπαξέ Τσιφλίκι” στο YouTube.

Αν τα ελληνικά σας είναι καλύτερα από τα δικά μου, σας παρακαλώ να αφήστε ένα σχόλιο.

Αφήστε και σχόλιο αν έχετε συμβουλές για τη Θεσσαλονίκη.

 

Όμορφη Θεσσαλονίκη:

Μπαξέ Τσιφλίκι

 

Κάνετε μια πρόταση
Close suggestion window?No suggestions found for this article

About the author

Dimitris

Add Comment

Click here to post a comment

Login

Existing Users Log In
 Remember Me  

Register

New User Registration
*Required field