Norsk

Min Erfaring med Pitch, Team og Mentors hos Lean Startup Drill i NorgeÅ foreslå en korreksjon Vennligst Logg inn

pitch og team i lean startup drill

Hos Tøyen Startup Village, startet vi fredag 7. april 2017, klokken 1630 å treffe folk som organiserer Lean Startup Drill. Først startet vi å prate med hverandre, til nesten klokken 1800. Etterpå var vi syv personer som hadde en pitch for en startup idé. Hvert pitch kunne bruke bare 45 sekunder for å forklare hva slags problemet det var. Til slutt var vi fem personer som startet å lede et team, med to eller tre personer for hvert team.

Jeg var blant dem som hadde en pitch for en startup idé og jeg var glad å ha erfaringen for å ha to personer som likte ide nok for å dele til mitt team.

Pitch om Problemet ikke om Løsning

Hvert pitch presenteres over et problem, for eksempel, det var en pitch som sier at i Oslo folk betale for mye penger til real estate agencies hver gang at de seller et leilighet og ideen var å finne en måte å gi mer penger til den som seller leiligheter.

Min ide var at det er masse folk som vil gjerne skrive bedre i en andre språk fra den som var viktigste språk på skolen. Etter min pitch, startet jeg å samarbeide med et mitt team. Vi brukte startup drill board for å diskutere problemet og å analysere det.

Vi startet først å fortelle hva er problemet. Plutselig problemet var annerledes fra den som jeg hadde tenk før at jeg brukt startup drill board og diskutert med teamet. Nå var problemet  folk vil gjerne snakke og skrive til en profesjonelt nivå i et språk som er ikke den språk som var brukt mest i klasserommet når de vokset opp. Det er fordi muligheten til å finne en bedre arbeids posisjon er grenset på grunn av språk.

Å analysere Problemet

Etterpå kunne vi snakke om tre deler til problemet: 1) hvorfor denne problemet eksisterer 2) hva er konsekvenser på grunn av problemet 3) hvorfor er det ikke en akseptabel løsning allerede til problemet

Vi skrev at problemet eksisterer fordi folk kommer til andre land for å bo og ofte trenger et nye språk nå de bo til et nye sted. Vi skrev at konsekvenser på grunn av problemet er at det er mindre muligheter i tre forskjellige måter: 1) akademisk, 2) næringsliv, 3) sosialt og integrering. Vi skrev at det er ikke en løsning ennå fordi trenges tid og penger for å lære et språk og at det kan ofte koster for mye og trener for mye tid.

Startup Drill Board

Etterpå på Startup Drill Board startet vi å diskutere om hvem har problemet. Her hadde vi tre plasser for å dividere kunder i tre forskellige profil. Første profil var norske studenter mellom 22 og 45 år gammel som hadde ambisjon til å bygge opp en god karriere, men med press for tid å forbedre engelsk eller andre språk. Neste profil var folk fra utland mellom 25 og 50 år gammel som letter etter jobber som hadde allerede noe norsk men ikke nok for å bruke det på et profesjonelt nivå. Tredje profil var folk med næringsliv mellom 30 og 55 år gammel eller selskaper, som hadde penger men som trenger en høyer nivå på et språk på grunn av næringsliv og miste muligheter og forhandlinger.

Det neste steget var å gi en poengsum til hvert profil, på grunnlag av tre punter: 1) hvor seriøs er problemet, 2) tilgjengelighet til kunder og 3) kunders tilbøyelighet for å betale.

Basert på poeng som vi ga til hvert profil, vi sa at for å ha snart tilgang med folk for å gjøre intervjuene fredag kveld og lørdag helg før påske, beste muligheter var å finne utlendinger som vi kjenner allerede og som vi kunne bare treffe i området.

Deretter, vi begynte å eksperimentere våre antagelser. Det var på lørdag at vi gjort vart første eksperiment, sporende spørsmål til folk som vi tenkte var i profilen som vi håpet å forstå bedre.

Hvordan testet vi Antagelser om Problemet

Vi testet tre principal antagelser om problemet:

1 at utlendinger trenger å lære norsk

2 at muligheter for utlendinger i Norge er redusert om de lærer ikke god norsk

3 at det ikke en akseptabel løsning allerede til problemet

Før starter vi å prate med potensiale kunder det er en bra ide å teste intervju med en mentor, og mestall om mentoret kunne vær også i profil som vi prøve for vare antagelser. Heldigvis var Bruno på lørdag morgen tilgjengelig for å prate med oss.

Før vi gjøre vart første intervju, tenkte vi om spørsmål som kunne være effektive. Så det er viktig å ikke spore ledende spørsmål eller å fortelle eller å spørre om framtid eller noe spesifikke ideer.

Eksempler til Gode Spørsmål for å finne en Løsning

Eksempler til gode spørsmål er:

Har du noen sinne…? Fortell me om siste gangen….  Hvordan fant du en løsning til…?  Hvorfor, hvordan gjort du…? Fortell me mer om erfaringen med….  Hva er denne beste – verste del av….? Kan du beskrive meg situasjonen….?  Kan du demonstrere hvordan du løser det? Glemte jeg å spørre noe? Kan du anbefale andre folk som kan snakke med meg om temaet?

Vi testet disse tre antagelsene med spesifikke spørsmål, følgende denne modellen.

For å finne ut mer om utlendinger trenger å lære norsk spurte vi…’hvorfor trenger du norsk?’ ‘hvordan bruker du norsk?’ ‘hvor mye norsk trenger du?’ og ‘hva tenker du om å lære norsk?´

For å finne ut mer om muligheter for utlendinger er redusert uten et høye nivå på norsk, spurte vi… ´fortell oss om du har betalt for å lære norsk´og ´fortell oss om siste gangen at du betalt for å lære norsk´og ´beskriv oss hvordan studerer du norsk´ og ´hvordan leter du etter hjelp for å forbedre din norskkunnskap?´

For å finne ut mer om tid, penger og hva slags løsninger som allerede eksisterer for problemet, spurte vi et spørsmål… ´hvordan letter du etter hjelp med norsk?´  ´har du betalt før for å lære norsk?´ ´fortell meg om siste gangen du betalte for å lære norsk´ og ´kan du beskrive hvordan du studerer norsk?´

Vår første Intervju

Vi hadde første intervju med Bruno og vår mentor Filip stod for å observere. Etter intervjuet, sa Filip at vår teknikk ikke  var så verst, men at det er en god idé å ha to eller tre personer til å skrive ned inntrykk og svar til hvert spørsmål fordi hvert team medlem har en unik måte å se på noe og å forstå et svar. Mens vi gjorde intervjuet, skulle vi notere oppførsel, sterk tro, handlinger og følelser til hver person somer med på det. Vi skulle også notere den mest interessante tingen om problemet, hva det er de bryr seg om mest, og hva de syns er mest frustrerende.

Validerende Antagelser

Alle sammen hadde vi seks intervju slik. Til slutt, fire av dem validert våre antagelser. Det betyr at vi kunne gå videre med en andre eksperiment for å forklare mer detaljer. Så etterpå, startet vi å se hva slags innsikt hadde vi lært? Vi ser at folk sier at om du hadde allerede et språk fra tysk familie slik som tysk, nederlandsk, engelsk eller en skandinavisk språk det var mer enkel å lære norsk. Vi ser også at i IT og oljebransjen det var mindre viktig å lære norsk, men i offentlig sektor følte ansatte det mest.  En ande ting er at norskkurser var en begrenset form for å lære norsk og at etter et nivå er det mer viktig å ha kontakt med nordmenn som snakker norsk med deg enn å gå på norskkurs. En andre problem var at kurser kan annulleres om det er ikke nok mennesker som gå. Vi sier også at det er sant at folk vil gjerne lære norsk for å ha bedre jobb muligheter i Norge. En andre ting er at motivasjon er høyre hvis du har en andre person med for å lære. En andre ting som vi lært er at folk prøve forskjellige ting for selv  for å prøve å lære…for eksempel lettende etter apps eller byggende opp flashcards for seg selv. En andre ting er at folk som har allerede en middels nivå på norsk og som er fornøyd med jobben vil ikke føler mye vondt om de ikke forbedre norsk. Nok en ting som vi lært er at på norskkursene i Oslo lærer prøver å korrigere studentene som hadde lært dialekt før. Så det er ikke produktiv for studentene.

Eksperiment Nummer To

Slik med denne innsikt, var vi tilbake for å gjør en andre eksperiment. Denne gangen hadde vi tre antagelser å teste: 1) at en bedre nivå på norsk betyr en bedre integrasjon i samfunnet, 2) at for å lære norsk, folk letter etter en fleksibel løsning som koster ikke så mye, og 3) at hvordan viktig er norskkunnskaps nivå henger av bransjen.

Så prøvde vi å bygge opp nye spørsmål for å finne ut om disse tre antagelser var sant. Vi spurte om erfaringen med livet i Norge, erfaringen for å ble kjent med norske venner, om utfordringer å prøve å lære et språk på et høyt nivå, om hvem er det som motivere folk å lære norsk, om største utfordring å lære norsk, om følelser når folk lærer norsk, om folk har betalt for å lære norsk, om norsk er viktig på bransjen hvor folk arbeider og i hvilket industri folk jobber.

Etter nye intervjuer, følte vi at vi hadde vist to av tre av våre antakelser: 1) at bedre norskkunnskap betyr bedre intergrering til samfunnet og 2) at hvilke nivå folk tenker er viktig på jobben henger av hvilket bransjen folk driver med. Men dessverre kunne vi ikke forklare at folk letter etter en fleksibel løsning med lavere pris for å lære mer norsk.

Etter alle disse innsiktene, prøvde vi å finne en god passform for  å teste den i markedet, en såkalt problem-løsning passform.

Det er en begynnelse. Etter å finne denne løsning ma vi teste det igjen. Vi må for eksempel vet verdier til kundene og hvordan kan vi dele verdiene med kundene.

Slik kan man utvikle en MVP (minimum viable product) som er det som vi kan lære verdivurdering, å presente verdivurdering til early adopters (folk som er først å prøve produktet eller tjenesten og å betale for en løsning fordi de trenger den mest og de trenger den straks, og de føler mer pine fra problemet). Hvordan skulle vi samle inn tilbakemeldinger? Det er neste tingen å tenke på…

På engelsk, skrev medlem fra laget om lean startup drill erfaringen hennes på LinkedIn profil hennes.

Om du vil lese på engelsk om en andre erfaring med Startup Drill, Mia Biberovic skrev en artikkel om erfaring hennes også.

Snakker du norsk bedre en meg? Du kan kommentere på norskkunnskap min for å hjelpe meg å forbedre min norsk.

Har du et språk som du vil gjerne øve å skrive, bare full ut kontaktskjema for å finne ut hvordan du kan dele artikkelen din hos Yozzi.

 

Komme med et forslag
Close suggestion window?No suggestions found for this article

About the author

Dimitris

Add Comment

Click here to post a comment

Login

Existing Users Log In
 Remember Me  

Register

New User Registration
*Required field